12 Aralık 2007 Çarşamba

YUVALAMA VE PİRİNÇ PİLAV


Biz anteplilerin en çok kızdığı şey YUVALAMA ya çorba muamelesi yapılmasıdır.YUVALAMA kesinlikle bir çorba değil başlıbaşına bir ana yemektir hatta bir öğünde yenilebilecek tek yemektir .Onun yanında kesinlikle başka yemek yemeyiz belki z.yağlı dolma...Çünkü yuvalama gerçekten çok ağır bir yemektir yanında şehriyeli pirinç pilavla bayramlarda ve düğünlerde ikram ederiz üstelik yapımı o kadar zordurki ancak 5-6 bayan bir araya gelip en az 2 saat uğraşarak yapabilirler,eee bazıları bu kadar uğraştığımız yemeğe ÇORBA deyince tabiki çileden çıkıyoruz.Şimdi bu zorlu yemeğin yapım aşamasına gelelim.Yapabilenlere kolay gelsin ama siz verdiğim ölçüleri küçülterek bir başlangıç yapabilirsiniz.KOLAY GELSİN
Malzemeler:
(Köfte için)
250 gr yağsız koyun kıyma
500 gr pirinç
1 küçük soğan
1 yumurta
tuz karabiber
Hazırlanması:
(Öncelikle köftemizi Hazırlayalım)
Pirinçler yıkanır ve temiz bir bez üzerinde 10 dk.kurumaya bırakılır.Et makinanız yoksa pirinçleri bakır bir havanda toz şeker haline gelene kadar dövmeniz gerekir, Eğer makinanız varsa bütün malzemeyi karıştırın ve 2 kere makinadan çekin.Daha sonra elimizle iyice hamuru yoğuralım.Hamur nohut büyüklüğünde yuvarlanıncaya kadar yoğrulur.Bir kaseye z.yağı koyalım ve hamurdan çok minik parçalar koparıp çok düzgün yuvarlaklar yapıncaya kadar yuvarlayalım(Yuvarlakların büyüklüğü nohuttan biraz daha küçük olmalıdır.)Bütün hamur bitince bir tencereye su ve tuz koyup kaynatalım ve minik toplarımızı bu suyun buharında süzgeç koyup 10-15 dk.pişirelim.Şimdi köftelerimiz hazır ve yemeğimizin suyunu hazırlayalım.
Malzemeler.
1/2 kg yemeklik kuşbaşı koyun eti ve kemik
1 su bardağı ıslatılmış nohut
500 gr süzülmüş yoğurt
1 yumurta
1 su bardağı süt
Kuru toz nane ve az miktarda z.yağı
Hazırlanması:
Et ,kemik ve nohut güzelce pişirilir.Piştikten sonra daha önce hazırlamış olduğumuz yuvalamalar suyun içine atılır ve birlikte 10 dk.kadar kaynatılır.Bu arada süzülmüş yoğurt 1 yumurta ve 1 su bardağı sütle el blendırıyla iyice karıştırılır.Kaynayan et suyumuzdan alarak yoğurdun ılınması sağlanır ve bu karışım kaynayan et suyu ve yuvalamanın üzerine yavaşça dökülür bu arada tencerenin hızlıca karıştırılması gerekmektedir yoksa yoğurt kesilir .yemeğimiz kaynayınca altı kapatılır ve üzerine nane,k.biber z.yağda yakılıp dökülür .Afiyet olsun(Tencerenin ağzını soğuyuncaya kadar kapatmayalım)

2 yorum:

baharhabercisiyim dedi ki...

selam, gonuluncelezzetler arkadasimin etkinligimize kazandirdigi "kozalak"tarifinda adini gordum geldim,blogun hayirli olsun, eger ilgini cekerse...
ÖNCELIKLE BU NEFIS TARIFIN ICIN ELLERINE SAGLIK DIYEYIM...VEEEE...
PORSELEN DEMLIK ÇAY TARIFLERI ETKINLIGI 7
http://nasibim.blogcu.com tarafindan hazirlanmistir
Aksamüstü sohbetine gelen dostlara,
Hanimlarla yapilan günlere,
Bes çayina gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler
___________________________________________________
SEVGILI ARKADASLARIM;
10.12.2007-17.12.2007 Tarihleri arasinda
PORSELEN DEMLIK CAY SAATLERI ETKINLIGINE EV SAHIBELIGINI
www.baharhabercisiyim.blogcu.com/ BEN YAPACAGIM.

SIZ SEVGILI ARKADASLARIMI,
KATILMAK ISTEYEN HERKESI ETKINLIGIMIZE KATILMAYA DAVET EDIYORUM!!!
HEP BIRLIKTE COK GÜZEL TARIFLER KAZANDIRMIS OLACAGIZ ETKINLIGIMIZE INSALLAH.
TARIFLERINIZI HAZIRLAYARAK,TARIFINIZE
"PORSELEN DEMLIK CAY SAATLARI ETKINLIGI 7"
BASLIGINI YAZARAK SAYFANIZDA TARIFINIZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA DUYURU BIRAKIRSANIZ,BEN SIZE GERI DÖNÜP TARIFINIZI KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAGIM.

SIMDIDEN KATILIMCI ARKADASLARIMA COK TESEKÜRLER EDIYORUM:)))
DESTEKLERINIZI BEKLIYORUM!!! SELAMLARIMLA..

dogada.blogspot.ru dedi ki...

çiğdemcim yeni bloğun hayırlı olsun canım çok renkli herşeyi bulabileceğimiz bir blog olmuş el işlerinde çok zevkli özenle hazırlanmışlar yuvalama yemeğide çok sevdiğim ama çokta emek isteyen bir yemek ellerine sağlık görüşmek üzere sevgiler canım